torsdag, december 31, 2009

Avrundning men ingen summering

I de sista skälvande timmarna av året och decenniet är det bäst att göra ett blogg-inlägg. Inte för att jag måste utan snarare för att jag kan.

Det har varit en ytterst trist silly season inom Nyköpings damfotboll så här långt denna vinter. Förra året slog det gnistor i gästböckerna hos bl.a. IFK Nyköping, Hargs BK och IK Tun. Vi kan så här långt konstatera att det fortsatt är mycket tungt för Hargs BK som fortsätter tappa spelare antingen till lokalkonkurrenter eller att tjejerna slutar. För IK Tun har det varit en mycket positiv period med många anslutande spelare. Deras trupp är nu på pappret så stor att det tycks bli hård konkurrens om platserna t.o.m. i U-laget.

IFK Nyköping, av sig själva utnämnda till "Stans Bästa Damlag" är ju Nyköpings-fotbollens lok för närvarande med A-lag i division 2 och ett U-lag i division 3. I dagarna har de klart med ett nyförvärv med förväntad hög klass, men de har också tappat en vass spelare till satsande IFK Norrköping. Det vill till att de lyckas knyta fler spelare till sig annars verkar framförallt deras division 3-säsong bli tung. IFK har dessutom placerats i "Stockholms-tvåan" vilket inte är den lättaste division 2-serien. Det fick IK Tun erfara säsongen 2008...

Nyköpings-fotbollen behöver ha ett lag högt upp i seriesystemet. Men det är för mig tveksamt om det är IFK Nyköping, IK Tun eller Nyköpings BIS som är svaret på den frågan. Jag har skrivit om det här tidigare på min blogg. Med rätt personer vid rodret (ledare och i styrelserummet) bör svaret vara "Nyköpings United"! Men hur i hela friden det ska gå till blir jag inte klok på. Det är mycket förenings-patriotism i dagsläget, och ganska känslomässigt spänt mellan vissa klubbar.

Tittar vi på damfotbollen i länet så är "United"-klubbarna kanske inte svaret på framgångsfrågan just nu. Telge United tog säsongen 2009 sitt första steg framåt, men verkar nu få ta ett steg tillbaka när man inte längre kan hålla kvar sitt U-lag (utan FF Södertälje återuppstår.) För Eskilstuna United, som säsongen 2008 var på vippen att ta sig upp till damallsvenskan, blev det istället degradering till division 2 där lokalkonkurrenten Triangelns IK gjort bra ifrån sig under 2009. Nu rycker man i varandras spelare och Eskilstuna-fotbollen riskerar att stagnera under en period. (Slagsta-tjejerna är dock mycket, mycket lovande och framgångsrika så kanske har Eskilstuna United en ljus framtid trots allt.)

Stigtomtas damlag, som ju hittills hållit sig i botten av division 5, har en fortsatt tuff resa framför sig. Det befintliga underlaget hade absolut inte klarat av ytterligare en säsong då allt för få tränade och spelade matcher. Föreningens äldsta flicklag, F91-94, slussas just nu in i en damverksamhet som få av dessa tjejer ville in i inför hösten 2009. Ett tungt arbete har lagts ner hittills på att övertyga tjejerna att Stigtomta IF:s damverksamhet är värd att satsa på. Tjejerna i F91-94 är visserligen många till antalet men inte tillräckligt många för att helt själva fylla en hel damtrupp. De har också mycket kvar att lära och kanske är flera av tjejerna ännu inte riktigt mogna att ta steget upp.

För Stigtomtas damer gäller det nu att först och främst få ihop spelargruppen till ett lag och därefter formulera realistiska mål för kommande säsong(er.) Men om inte alla inblandade inser att det krävs eget ansvar, vissa uppoffringar och stort engagemang så blir det bara "skit och pannkaka" av alltihopa. Det ska vara roligt med fotboll på den här nivån, men "roligt" kostar en del också. Lägger man inte ner åtminstone en del av sin själ i detta kan det knappast bli "roligt"...

För övrigt kan jag bara krasst konstatera att det är lönsamt att vara husmäklare. Deras provisioner vid försäljningar borde vara förhandlingsbara! De senaste dagarna har de lokala mäklarfirmorna haft råd att via helsides-annonser i lokalblaskan önska omvärlden Gott Nytt År. Vilka andra företag dundrar på med helsidesannonser om "ingenting" i tidningarna så här i lågkonjunkturen??

Inga kommentarer: