lördag, februari 13, 2010

Gissning

Hett tips inför eftermiddagen:

Lördagen den 13/2 2010, kl 17.15, gästbok i en av Nyköpings damfotbollslag:

"Härligt tränat idag tjejer!"

(Oddsen är låga, väldigt låga, då det skrivits av samma person efter varje träning de senaste 2 veckorna vid det här laget...)

-------------------------------------------------------------------

Annars då? Jo, lite IT-relaterade bekymmer. Det ena bekymret rör medelålders sätt att beskriva sin dator. Det vi vanliga kallar "skärm" beskrivs av dessa som "dator" och det vi vanliga kallar "dator" beskrivs som "hårddisken". Va???

Det andra bekymret kräver lite mer kunskap! Alla "människor" som gladeligen skaffar sig digitalkameror och sedan mailar 10-tals bilder hit och dit utan att överhuvudtaget tänka på filstorlekar och maillådornas kapacitet borde få sina kameror konfiskerade. Tveklöst!! Är man så pass presterande så att man kan ta ett foto är det inte mer än rimligt att man ska lära sig hyfs och hållning. Man måste inte ha högskolekompetens för att kunna lära sig elementära grunder i filstorlek, bildhantering m.m. Om ett foto ska distribueras digitalt och tittas på på en skärm (och som inte ska tryckas i A2-A3-storlek på tryckeri) räcker det med att bildfilen är på 100-300 kb. Inte 2-5 Mb. De som fotar med sina kompaktkameror skriver på sin höjd ut bilderna i 10x15 cm-storlek. LÄR ER MINSKA BILDSTORLEKEN INNAN NI MAILAR!!!

Tack.

Inga kommentarer: